Schattingen

3 mei 2024

Laat uw kantoor schatten voor een beter vastgoedrendement

Wilt u het rendement van uw kantoorgebouw optimaliseren? Met een vastgoedschatting verwerft u inzicht in zowel de huurwaarde als de marktwaarde, waardoor u opportuniteiten identificeert die op termijn het rendement kunnen verbeteren. Ontdek in deze blog welke factoren een invloed hebben op de schattingswaarde van uw kantoorgebouw.

Wilt u graag een schatting van een kantoor of een kantoorgebouw laten uitvoeren? Zoek niet verder en vertrouw op CC Experts als onafhankelijke schatter.

Waarom een vastgoedschatting?

Een vastgoedschatting geeft objectieve gegevens die strategische besluitvormingsprocessen ondersteunen, zoals verkoop, aankoop, verhuur, financiële planning en financiering. Een gedetailleerde schatting omvat tevens een analyse van de sterke en zwakke punten van het kantoorgebouw. Dit maakt het mogelijk om waardeverhogende mogelijkheden te identificeren, zoals renovaties, herpositionering of het toevoegen van nieuwe voorzieningen, die op termijn het rendement kunnen verbeteren.

7 factoren die de schattingswaarde van uw kantoorgebouw bepalen

Er zijn verschillende factoren die bepalend kunnen zijn voor de waarde van een kantoorgebouw. Hieronder leest u de zeven belangrijkste factoren die een invloed hebben op de schattingswaarde.

Ligging, ligging & ligging

De locatie van een kantoorgebouw heeft een sterke invloed op de vastgoedwaarde. Kantoren in de buurt van belangrijke verkeersaders, openbaar vervoer of andere voorzieningen, zoals winkels en restaurants, genieten een meerwaarde. Ook de aanwezigheid van overheden of big corporates in grootsteden is een must. Zo geniet Brussel als hoofdstad van Europa bijvoorbeeld veel interesse van Europese instanties en publieke instellingen.

Grootte en flexibiliteit

De grootte en indeling van het kantoor zijn ook van belang. Een groter gebouw met meer verdiepingen en een flexibele indeling zijn aantrekkelijker voor bedrijven als eindgebruikers. De recente evoluties in thuiswerk, coworking en flexkantoren hebben een heuse transitie in gang gezet. Bedrijven zijn sterk op zoek naar een bepaalde flexibiliteit en spreken ook sterkere eisen uit wanneer het gaat over ruimte en bezetting.

Represen­tativiteit

Ook de stijl en bouwkwaliteit van een kantoorgebouw zijn van invloed op de vastgoedwaarde ervan. Kantoren met een opvallende architectuur of van hogere kwaliteit zijn aantrekkelijker voor bedrijven die op zoek zijn naar representatieve kantoorruimte. Het is enerzijds een kwestie van prestige voor sommigen, maar we zien dat kantoren ook steeds meer worden ingezet als tool om talent aan te trekken en interconnectie te bewerkstelligen. Daarnaast vereist een kantoorgebouw minder onderhoud als het voldoet aan alle veiligheids- en duurzaamheidseisen (vb. BREEAM-certificatie).

Voorzieningen

Vooral voor werknemers is ook de aanwezigheid van voorzieningen zoals parkeergelegenheid, deelmobiliteit, een fitnesscentrum of horeca van belang voor de aantrekkelijkheid van een kantoorgebouw. Binnen deze parameter merken we op dat er steeds meer budget wordt gewijd aan de inrichting en fit-out van de kantoorruimte. Anderzijds zien we dat er steeds minder parkeerplaatsen worden voorzien en er sterk wordt ingezet op alternatieve mobiliteitsmethoden.

Huurwaarde

De huurinkomsten van een kantoorgebouw hebben een sterke invloed op de marktwaarde. Een kantoor dat volledig verhuurd is en stabiele huurinkomsten genereert, zal doorgaans meer vastgoedwaarde kennen. Dit komt doordat een gebouw met stabiele huurinkomsten een veilige en aantrekkelijke investering is voor beleggers die op zoek zijn naar vastgoedrendement.

De kwaliteit van de huurder zelf heeft ook een sterke impact. Zo zien we dat een publieke huurder vaak minder snel zal verhuizen en door de lange termijn van de contracten meer zekerheden biedt aan de eigenaars en investeerders. Het risico is namelijk lager, waardoor deze partijen bereid zijn een grotere waarde aan het kantoorgebouw toe te kennen.

Vraag & aanbod

Ook de economische omstandigheden in de regio waar het kantoor zich bevindt, zijn van invloed op de vastgoedwaarde. Als de economie sterk is en er veel vraag is naar kantoor­ruimte, kan dit de waarde van het gebouw verhogen. Dit gezien bedrijven bereid zijn om meer huur te betalen voor kantoorruimte binnen deze regio.

Aan de andere kant kan een zwakke economie leiden tot lagere huurprijzen en een lagere marktwaarde van het kantoorgebouw. In België merken we dat bepaalde regio’s als Gent door de grote schaarste een sterke druk op de huurprijzen hebben gekend.

Prime yields & rents

Tenslotte zijn de prime yields en prime rents belangrijke indicatoren voor de kantorenmarkt. Prime yields geven de opbrengst aan die beleggers verwachten op hun belegging in kantoorgebouwen, terwijl prime rents de huurprijzen aangeven voor de beste kantoorlocaties. Deze indicatoren zijn belangrijk om de aantrekkelijkheid van de kantorenmarkt voor beleggers en huurders te meten. Vaak zullen markt­rapporten en schattingsverslagen de prime yields & rents van een lokale kantorenmarkt rapporteren.

Bestel een kantoorschatting online

Wilt u graag een schatting van een kantoor of een kantoorgebouw laten uitvoeren? Zoek niet verder en vertrouw op CC Experts als onafhankelijke schatter.

Meer weten over de schatting van een kantoorgebouw?

Omdat dossiers en projecten uniek zijn, stemmen we onze dienstverlening graag af op uw noden en behoeften. Neem contact op voor meer info.

Schatting
bestellen