Schattingen

3 mei 2024

Laat de waarde van uw kasteel schatten

Het schatten van de vastgoedwaarde van een kasteel is niet evident. Tal van factoren spelen hierbij een rol, van de onderhoudskosten en de indeling tot de rijke geschiedenis van het gebouw. Bij CC Experts hebben we de juiste expertise in huis voor een volledig schattings­verslag op maat.

Wilt u graag een schatting van een kasteel laten uitvoeren?
Zoek niet verder en vertrouw op CC Experts als onafhankelijk schatter.

De uitdagingen bij een kasteelschatting

Het schatten van de vastgoedwaarde van kastelen is niet eenvoudig. Deze indrukwekkende bouwwerken zijn beladen met geschiedenis en dat brengt een zekere complexiteit met zich mee. Bij het beoordelen van een kasteelschatting moeten tal van factoren in overweging worden genomen, waaronder de uitdagende verkoopbaarheid die voortvloeit uit verschillende redenen. Denk aan de hoge kosten voor onderhoud van het gebouw en de uitgestrekte parken en landerijen, maar ook aan de extra uitgaven voor verwarming en inrichting. Bovendien voldoen veel kastelen niet meer aan de hedendaagse woonwensen door een verouderde indeling, wat op zijn beurt grote investeringen vergt.

Een kasteel kopen: een levenslange verbintenis

Het kopen van een kasteel is meer dan alleen een investering, het is een levenslange toewijding. Slechts een klein percentage wordt gekocht door degenen die de kosten van restauratie op zich nemen, of het nu voor eigen bewoning is of als ontvangstplaats voor feestelijke gelegenheden.

Voordat u de stap zet om een kasteel te verwerven, is het belangrijk om goed na te denken. Heeft u de tijd en middelen om het kasteel te onderhouden en te gebruiken zoals het hoort? Dan kan een kasteel een prachtige toevoeging zijn aan uw leven en een waardevol erfgoed om door te geven aan volgende generaties.

Terugverdienen van de investering

Het terugverdienen van een investering in een kasteel is een uitdaging, maar met de juiste strategie maakt u uw investering winstgevend. Als het kasteel gelegen is in een gebied waar stedenbouwkundige verordeningen van een bestemmingsplan project- en/of gebiedsontwikkeling toestaat, wordt het kasteel vaak gekocht door projectontwikkelaars die het verder ontwikkelen met aandacht voor de erfgoedwaarde. Door de verkoop en/of verhuur van projecteenheden kunnen inkomsten gegenereerd worden om de investering terug te verdienen.

Daarnaast kopen ondernemingen kastelen om ze te restaureren en te gebruiken als landelijke kantoren of ‘headquarters’. Dit vaak als een manier om een exclusief en authentiek imago voor het bedrijf te creëren, als onderdeel van hun marketingstrategie.

Bovendien worden kastelen vaak aangekocht of gehuurd in de horecasector, waar ze worden omgevormd tot luxe accommodaties zoals B&B’s, hotels of huwelijkslocaties. De investeringen worden dan terugverdiend door de exploitatie van deze horecagelegenheden binnen het kasteel.

Hoe kan een kasteel geschat worden?

Er bestaat geen éénduidige methode om een kasteel te schatten. Verschillende factoren spelen een rol, zoals de architectuur, juridische mogelijkheden qua gebruik en bestemming, en lokale marktomstandigheden. Een grondige voorbereiding is essentieel, inclusief onderzoek naar de bouwgeschiedenis en eventuele wijzigingen in de loop der tijd.

Projectmarkt
Als een kasteel geschikt is voor projectontwikkelaars die het verder ontwikkelen, kan het geschat worden aan de hand van de residuele waardemethode. Hierbij wordt de vastgoedwaarde van het kasteel getaxeerd op basis van de verwachte opbrengsten van toekomstige projecteenheden, verminderd met de bouw-, restauratie- en ontwikkelings­kosten, verkoopkosten en andere bijkomende uitgaven.
Kantoor of horeca
Indien een kasteel gebruikt kan worden voor kantoorruimte of in de horecasector, kan de schatting gebaseerd zijn op de verwachte inkomsten uit de exploitatie. De kosten voor verwerving en restauratie moeten dan worden terugverdiend via het gebruik van het kasteel. Een kasteelschatting via de kapitalisatiemethode, discounted cash flow methode en/of de gross operating profit methode zijn dan geschikte methodieken.

Eigen bewoning of ontvangstplaats
Als een kasteel geschikt is voor eigen bewoning of ontvangstplaatsen voor feestelijke gelegenheden, wordt de waarde geschat aan de hand van de kostenbenadering waarbij het geschat resultaat wordt getoetst aan vergelijkingspunten. Dit houdt in dat de vastgoedwaarde van het kasteel overeenkomt met de kosten om het gebouw te herbouwen, inclusief de waardevermindering van de opstallen ten opzichte van hun nieuwbouwwaarde, plus de grondwaarde.

Meer weten over de schatting van een kasteel?

Omdat dossiers en projecten uniek zijn, stemmen we onze dienstverlening graag af op uw noden en behoeften. Neem contact op voor meer info.

Schatting
bestellen